Wednesday, January 9, 2013

Sijil Kursus Kahwin :P

today's i nak cakap pasal Sijil Kursus Kahwin . malam ni busy sangat . nak kena senaraikan nama-nama for my Button Badges wedding . vendor da mintak senarai nama . i baru terkial-kial list down nama-nama family i for my wedding nanti .

pastu i pon tengok senarai checklist i . i n B da pernah pergi kursus kahwin . mase tu 2009 . hahaa . lame kan . 2013 baru nak kahwin . urm . mase tu , i simpankan sijil B sekali .  akibat lama sangat simpan , sampai i terlupa mane i dah letak sijil kahwin kitorang tu.

makanya i dimarah oleh B . sebab sekali pergi RM80 . dua orang pergi dah RM160 . tak ke rugi duit namanye tu .

oke . oke . fine . fine . memang i yang salah sebab i am to wayyy careless . dah lama i pujuk B untuk ambil lagi sekali kursus kahwin tu . tapi die tanak sebab die cakap bukan salah die yang ilangkan sijil tu.

urrggghh . borang penting tu . so malam ni i terus called him :

me : B , bulan depan kita pergi kursus kahwin tau .
B : urmm , tengok la dulu .
me : kena pergi jugak . kalu tak , tak boleh kahwin la cenggitu .
B : urmm . oke la .

hahaaa . yess . berjaya pujuk B pergi kursus kahwin lagi sekali . sorry B . my mistake . i bukan ape . i risau sebab borang kursus kahwin tu penting . i kalu buleh nak settle benda-benda yang boleh buat awal-awal ni dulu . kalu tak nanti lagi pening la kepala :(

10 comments:

Farhana IezAna said...

sy dl hilang sijil tp tak payah g lagi sekali pn..just ambik salinan sijil tu semula kt majlis agama islam je..

nareiQa said...

salinan die macam surat kan ? surat bitau yang kita da ambil sijil kahwin kat situ . die bukan sijil kan ? boleh ke surat tu digunakan time kawen nanti sebab i riso surat tu tak boleh digunakan :(

Haidasafera said...

You tak payah pergi lagi sekali kursus tu. Pergi ke PAID tempat you tinggal / tempat kursus (kalau swasta)...bagi tahu tarikh you kursus. nanti they all akan keluar kan sijil yang baru. Sijil tau, bukan surat salinan.

nareiQa said...

aritu i dah pergi kat tempat i kursus kahwin tu . tapi they all just beri i salinan surat mengatakan i dah pergi kursus . tapi i tak dapat pon sijil yang betul . just surat . how come :(

CIK PIA said...

eh, xpayah amik lg . u try mintk sijil kt pej agama. tp,kena byr duit xsilap.

nareiQa said...

i pegi kat pejabat agama n they all bagi kat i salinan surat yang menyatakan i dah pergi kursus kahwin . i da mintak sijil , tapi diorang cakap diorang just boleh beri salinan surat sahaja . camne ekh ? :(

Farhana IezAna said...

boleh..kes mcm nie biasa jadi..kalau hilan bape kali sekali pn ,just ambik salinan sijil tu semula kt mais je..

salinan surat yg dpt dari tmpt ambik krsus tu,kena bawak g mais utk dapatkan salinan sijil pulak..

nareiQa said...

owh yeke . mais tu majlis agama islam selangor ke ? sebab i ambil kursus kahwin kat pejabat agama kuala kubu bharu . so i kena g mais bawak surat tu la ekh?

Farhana IezAna said...

Collect kt majlis agama islam yg keluarkan sijil u dl..diorg akan bagi salinan sijil kursus nikah..

nareiQa said...

i ambil kursus tu kat pejabat agama kuala kubu bharu . aritu i pegi kat situ i cakap sijil i ilang . they all just beri i surat je?