Saturday, August 3, 2013

Resepi Kerepek Popia Nestum versi NareiQa :)

Hi . Assalam :)

Petang ni sangat nyaman . 25 Ramadhan sudah . Saya ada post gambaq Popia Nestum saya di fb . Ramai yang bertanya resepi . Almaklumlah , rasanya juadah ni sesuai untuk semua golongan umoq . Sebab dia macam keropok kerepek gitewww . Selain menjadi juadah di Hari Raya , ianya juga boleh dijadikan sebagai kudap kudapan untuk makan di depan tv . Sedap dan mudah . Jadi saya akan berikan resepinya di sini . Semua gambaq ini diambil oleh saya sendiri ya kerana saya la tukang masaknya . Hewheww :)



Oke ini bahan bahannya :
KISAR:
3 sudu gula
8 sudu Nestum
2 sudu coffee mate
*Saya gunakan coffee mate , jika mahu guna susu tepung juga boleh .
LAIN:
Sepeket kulit popia
*saya guna kulit popia yang size kecil , sebab kalu yang besar tak reti sangat nak kopek kulitnya . Hewheww :)



Mula mula KISAR ketiga tiga bahan bahan tersebut . Letak tepi .

Kemudian bukak kulit popia satu persatu . Saya bukak kulit popia sambil menonton tv :)



Kemudian gulungkan kulit popia menggunakan chopstick . Cantumkan kulit popia menggunakan air masak . Selepas bercantum , keluarkan chopstick dari gulungan kulit popia tersebut :)





Lepas tu guntingkan kulit popia semua tu tadi serong serong . Haaa . Baru la cantik sikit rupanya :)



Kendian goreng sampai masak kulit popia tu semua :)

Lepas angkat , tos sikit minyak , pastu terus masukkan dalam bahan bahan kisar tu . Gaulkan sebati . Ecewah . Macam Masterchef pulok :)



Pastu siap . Taraaa .....!





Jika ada pertanyaan sila kemukakan diruangan comment ya . Selamat Mencuba :)

posted from Bloggeroid

3 comments:

Jong Suk Lee said...

dia gaul cmtu lekat x?

nareiQa said...

gaul masa tengah panas . bru dia melekat :)

Na Rieana said...

wow, senang buatnya. nak try nak try. ! thanks resipi. hehe~