Thursday, January 17, 2013

DIY - Mini Pelamin Yang Sangat Simple , Cantik dan Budget | my Mini Dais for my E-Day | 10.11.12 :)

assalam yuolls . tengah watpe . malam ni i takde watpe , so i nak review pasal my mini pelamin untuk majlis bertunang aritu lah kan . huu :)

talk about mini dais , i memang kelam kabut on that day . yelah , lagi dua tiga minggu nak bertunang baru mak i cakap nak pelamin . i siyesly da buntu .

actually my plan just nak wat sarung cincin dalam bilik je . sebab i tak nak pening-pening fikir pasal pelamin . lagipun i rase pelamin tak penting untuk majlis pertunangan i . huu . itu untuk bagi i la kan . tapi sekarang ni semuanya bertunang harus ada pelamin kan . very the gorjes yuolls . walopon cenggitu , i tetap tammo pelamin . lagipun i nak feeling-feeling perempuan melayu terakhir . duduk dalam bilik sementara tunggu FMIL datang masuk bilik untuk sarungkan cincin . huu :)

tapi rupa-rupanya rancangan i telah ditolak mentah-mentah oleh mak i . huu . mak i siap cakap lagi :
"Mana ade orang bertunang zaman sekarang ni nak sarung cincin kat dalam bilik"
wuuhhh . tiba-tiba i rasa diri i ni sangat oldschool dan mak i sangat the modern giteww . dahhh sudahhh . mane i nak carik pelamin dalam mase dua minggu , di saat musim cuti sekolah nak bermula ketika itu dan juga tarikh bertunang i adalah tarikh dimana semua pengantin nak berkahwin | 10.11.12 . wuhuu . memang abes laaaa .

i gigih call butik pengantin . semua cakap pelamin diorang da fully booked on that day . sedih hokeh . so , nak tak nak . i kena paksa rela diri i untuk DIY i punya mini pelamin . wuwuuwuuu .

STEP 1 : i kena cari bantal untuk duduk time nak sarung cincin . Alhamdulillah mak i dah uruskan part bantal . so untuk dapatkan idea , i mintak tolong encik Google . lepas dah dapat idea dan gambaran tentang mini pelamin tu , i terus ajak my B ke IKEA untuk mencari beberapa hiasan untuk diletakkan di mini pelamin . kat IKEA i beli pasu bunga putih dua biji . candle besar dua biji . frame gambar dua biji dan beberapa lagi barangan yang i rase sesuai untuk diletak di sekitar mini pelamin i . pastu i beli sekali adiah kahwin kawan i (Dayah) , yang wedding die keesokannya selepas my E-Day :)

STEP 2 - i pergi ke FB : Capture Booth . kat fb die tu ade banyak barang untuk decoration . so i order kat Capture Booth tu kerawang foam color merah n pink , then i beli lantern color merah , dark pink and soft pink . lantern-lantern tu lain-lain sizenye :)

STEP 3 : design gambar mini pelamin yang i mahukan kat dalam kertas A4 . so , dari situ u akan dapat tahu barang-barang hiasan apa lagi yang yuolls boleh letak kat mini pelamin yuolls if tak cukup . if dah cukup yuolls boleh terus proceed untuk gubah mini pelamin yuolls :)

# this is mine . my mini dais sangat the bidan terjun hokeh . but , ramai yang puji . its really simple and nice . i like it soooo much :)














5 comments:

fatehamohamed said...

pelamin diy ade lah sgt gojessss...cantik tau yg..heeee

cik mah said...

cantik..idea yg lain dari lain...mesti bnyk jimatkan...

nareiQa said...

yes . idea mini dais bidan terjun . ekekee :)

nareiQa said...

cik mah : iya . saya dapat berjimat di bahagian pelamin cik mah :)

MrPetak Talks said...

Tahniah ye.. nanti bil akahwin jgn lupe tempah satu buku tetamu :) http://hantaranmurah.blogspot.com/p/senarai-kod-produk.html